LEKKA SAŁATKA Z DODATKIEM BRATKA
Urodzaj truskawkowy trwa w najlepsze, niestety w tym roku truskawki nie zachwycają smakiem, zbyt mało nam słońca maj i czerwiec dał, dlatego tym razem truskawkę częściej wybieram jako dodatek niżeli opcję samostanowiącą.
Niebawem skończy się sezon na cudne bratki, które nie tylko wspaniale wyglądają w ogrodzie ale mogą też znakomicie ubarwić nasze wiosenne menu. Poniżej polecam nietypowe, a bardzo trafione zestawienie smakowe.
Całości dopełni fantastyczna, moja ulubiona bryndza, która znakomicie się komponuje z truskawką.
Przepis jest, co tu dużo mówić, banalny:
kilka liści sałaty rzymskiej
kilka truskawek pokrojonych w plasterki
pół opakowania bryndzy
kilka kwiatków bratka (pamiętajmy by nie zrywać ich z miejskich klombów ;) )
pieprz
oliwa
ocet balsamiczny
zamiast oliwy i balsamico, możemy wymieszać sałatę z vinegretem ( łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, nieco soli, olej rzepakowy)
RAZOWE GRZANKI Z BRYNDZĄ I TRUSKAWKĄ
Truskawka i bryndza pięknie nam się zaprezentuje także w wersji kanapkowej, niebanalnej, na grzankach z razowca i ze świeżą rukolą. Rewelacja!
składniki:
kilka kromek razowca do zapieczenia bądź ugrillowania,
masło,
bryndza,
truskawki w plasterkach,
grubo mielony pieprz czarny,
kilka listków rukoli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz