czwartek, 7 czerwca 2012

bryndza i truskawki


LEKKA SAŁATKA Z DODATKIEM BRATKA 


Urodzaj truskawkowy trwa w najlepsze, niestety w tym roku truskawki nie zachwycają smakiem, zbyt mało nam słońca maj i czerwiec dał, dlatego tym razem truskawkę częściej wybieram jako dodatek niżeli opcję samostanowiącą.
Niebawem skończy się sezon na cudne bratki, które nie tylko wspaniale wyglądają w ogrodzie ale mogą też znakomicie ubarwić nasze wiosenne  menu. Poniżej polecam nietypowe, a bardzo trafione zestawienie smakowe.
Całości dopełni fantastyczna, moja ulubiona bryndza, która  znakomicie się komponuje z truskawką.


Przepis jest, co tu dużo mówić, banalny:

kilka liści sałaty rzymskiej
kilka truskawek pokrojonych w plasterki
pół opakowania bryndzy
kilka kwiatków bratka (pamiętajmy by nie zrywać ich z miejskich klombów ;) )
pieprz
oliwa
ocet balsamiczny

zamiast oliwy i balsamico, możemy wymieszać sałatę z vinegretem ( łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, nieco soli, olej rzepakowy)


RAZOWE GRZANKI Z BRYNDZĄ I TRUSKAWKĄ


Truskawka i bryndza pięknie nam się zaprezentuje także w wersji kanapkowej, niebanalnej, na grzankach z razowca i ze świeżą rukolą. Rewelacja!


składniki:

kilka kromek razowca do zapieczenia bądź ugrillowania,
masło,
bryndza,
truskawki w plasterkach,
grubo mielony pieprz czarny, 
kilka listków rukoli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz