Pierogi te wykonałam z okazji pewnej niezwykłej Wigilii z niezwykłymi koleżankami, było absolutnie cudownie, w tle grał George Michael - a jakże i Andrzej Zaucha. Danie wyszło nietuzinkowe, przesympatyczne, zabawne, ujmujące, o bogatym wnętrzu - fantastyczne!!
Przez cienkie ciasto wybija się na plan pierwszy fioletowa poświata, przywołująca na myśl wakacyjne pierogi z jagodami, jednak to nie one stanowią barwne wypełnienie lecz kapusta czerwona.
Od lat na Święta przygotowuję pierogi z farszem ze słodkiej kapusty a któregoś razu stwierdziłam, że można by spróbować wykorzystać cudowny potencjał kapusty czerwonej. Inspiracją była modra kapusta zasmażana jaką zwykło się podawać chociażby do kaczki z jabłkami.
Przez cienkie ciasto wybija się na plan pierwszy fioletowa poświata, przywołująca na myśl wakacyjne pierogi z jagodami, jednak to nie one stanowią barwne wypełnienie lecz kapusta czerwona.
Od lat na Święta przygotowuję pierogi z farszem ze słodkiej kapusty a któregoś razu stwierdziłam, że można by spróbować wykorzystać cudowny potencjał kapusty czerwonej. Inspiracją była modra kapusta zasmażana jaką zwykło się podawać chociażby do kaczki z jabłkami.
Gdyby ktoś się zatrwożył czytając listę składników, niech się nie zniechęca. Zapewniam, że splot smaków jest wielce finezyjny. Metodę zaplatania podpatrzyłam u Ani z bloga Gzik i Pyry, która z kunsztem niezwykłym obrabia pierogowe krawędzie. Wiedziona zachwytem postanowiłam spróbować zabawić się pierogową formą - efekt wizualny nie jest być może imponujący, ale z każdą kolejną sztuką szło coraz sprawniej i jest szansa, że posiądę tę umiejętność za czas jakiś.
składniki:
100 g masła,
czerwona kapusta - u mnie 1/3 niedużej główki,
1 duża cebula,
2 garści żurawiny suszonej,
garść płatków migdałowych,
sól,
pieprz,
majeranek,
dwa ząbki czosnku,
dwie łyżki mleczka kokosowego
Kapustę wraz z poszatkowaną cebulą smażymy na maśle aż delikatnie zmięknie. Po 15 minutach dorzucamy resztę składników - poza płatkami migdałowymi, które dodamy na końcu. Dusimy kapustę aż zrobi się wyraźnie miękka. Po około kwadransie zdejmujemy patelnię z ognia i farsz szatkujemy drobno nożem lub miksujemy w malakserze. By uatrakcyjnić fakturę dodajemy garść płatków migdałowych, które mieszamy z resztą farszu za pomocą łyżki. Przepisu na ciasto pierogowe nie będę podawać, gdyż każdy ma swoją nań metodę najlepszą. Moje dzisiejsze zawierało jajko, choć nie zawsze je stosuję, częściej wybieram wersję z mąką ziemniaczaną, wówczas łatwiej ulega pod naciskiem wałka. Niemniej, jajko w cieście niewątpliwie podbija walory smakowe pierogów. Wszystkie wyszły obłędnie.
Jako, że moje pierogi z czerwoną kapuchą, odbiegają dość znacznie od
form tradycyjnych, ulepiłam także tonę tych dobrze wszystkim znanych.
Nie mam jednak żadnych wątpliwości co do tego, że te z fioletowym
farszem będą cudownym, trochę zabawnym przerywnikiem między daniami
ściśle z Wigilią kojarzonymi.
Raportuję, iż zamrażalniku spoczęło
dziś 100 uszek z grzybami, 60 pierogów z czerwoną kapustą oraz 100
pierogów z białą słodką kapustą - dokładnie takich, jakie przyrządzał
przez lata mój kochany Dziadek...
Patrząc na kuchnię po tych
pierogowych poczynaniach moich można by sądzić, że Armagedon jednak
nastąpił - zgliszcza, wszystko pokryte mącznym pyłem, a ja sama okryta
od stóp do głów tą samą substancją, zupełnie ledwo żywa i zdecydowanie
niezbyt wyjściowa. Przede mną barszcz czerwony, buraki pieczone z kozim
serem i kutia. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz w roku, dzięki temu w
jakiś całkowicie niewytłumaczalny sposób biorę na klatę te wszystkie
kulinarne obowiązki, czerpiąc z nich niekrytą radość.
Cudownych Świąt Wam życzę!!!
Aga,
OdpowiedzUsuńpierogi niezwykłej urody i smaku!
Wspaniały pomysł na modrą kapustę.
I te falbanki.
Po świątecznej gorączce zabieram się za ćwiczenia.
Pięknych świąt Ci życzę!
Też mnie ta falbanka zachwyciła, u Anki wygląda jeszcze lepiej, polecam jej filmik z instrukcją zlepiania. Farsz jest szałowy, zdarzyło mi się dodawać do niego także wiórki kokosowe, również dobrze grają z modrą kapustą ;) Ciepłych, rodzinnych i pysznych Świąt dla Ciebie!!!
UsuńAga, cudownie się Ciebie czyta, nie mówiąc już o oglądaniu zdjęć, które są oczywiście wspaniałe
OdpowiedzUsuńpierogi fantastyczne, świetny pomysł na farsz!
ja ostatnio również mało wyjściowa i ledwo żywa, ale mimo wszystko przyjemne takie kulinarne świąteczne wyzwania, właśnie walczę z farszem do knyszy i czekam aż upiecze się makowiec :) jest co robić w każdym razie, więc wracam do kuchni
Życzę radosnych Świąt !!!
Marta, niezwykle mi miło czytać te słowa, bardzo Ci za nie dziękuję :))) Czerwona kapusta jest traktowana nieco po macoszemu, choć jej smak jest znakomity a wygląd dalece bardziej atrakcyjny niż jej białej siostry. Farsz polecam i zupę krem z czerwonej kapusty także ;) Bardzo ściskam na Święta i życzę wszystkiego najpiękniejszego!!
Usuńaaaa, ja też tak zaplatałam, szło o wiele wolniej niż produkcja normalnych, a Twój farsz bardzo ciekawy, musi być pyszny :)))
OdpowiedzUsuńJest pyszny i zaskakujący, te pierogi to taki zabawny
Usuńniuans wśród niezniszczalnej wigilijnej klasyki. Bardzo polecam. Falbankowanie pracochłonne ale efekt wizualny fajny, będę uskuteczniać tę metodę raz na jakiś czas i może kiedyś osiągnę wprawę... pozdrowienia świąteczne!
Bardzo ciekawy farsz, nie jadłam nigdy takiego, ale myślę, że jest super-smaczny.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej wart spróbowania.
Usuńkolor pierogów bajeczny, a wnętrze bardziej słodkie niż wytrawne ale przełamane intensywnością przypraw i czosnku. Czerwona kapusta daje sporo możliwości nie wiem dlaczego w naszej tradycji spychana jest na boczny tor...
Falbanka dookoła! Piękna, takiej jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńCudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrowienia!
Falbankę podpatrzyłam i bardzo się z tego cieszę.
UsuńLepienie 200 pierogów o tym samym kształcie bywa nudne, kręcenie falbanki fajnie urozmaica godziny spędzone nad kuchennym blatem.
Wielki całus na Święta i pysznych bożonarodzeniowych klementynek Ci życzę:)))
Piękne i pomysłowe! Jestem pod wrażeniem tego pięknego splotu na każdym pierożku :)
OdpowiedzUsuńApeluję również o częstsze blogowanie, bo za każdym razem nie mogę się doczekać Twojego kolejnego posta! :)
Pozdrawiam Cię ciepło! :) Wesołych Świąt :)
Oj Monia, komplementy spod Twojej ręki przyjmuję z ogromną radością. Cieszę się, że mnie wyglądasz, mam nadzieję, że niebawem będę mogła częściej się tu pojawiać. Bardzo mocno ściskam i życzę najlepszości wszelkich !!!
UsuńWesołych i smacznych świąt!!!
OdpowiedzUsuńA ja Tobie życzę pysznej sylwestrowej zabawy i jeszcze smaczniejszego Nowego Roku!! Dzięki Monika!!!
UsuńSerdecznie dziękuję, zapraszam i chętnie zaglądać będę do Ciebie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńi Twoje cudownie ulepione:) nie jadłam z czerwoną kapuchą ale kiedyś spróbuję na bank a Tobie życzę udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku 2013 , by był o niebo lepszy!
OdpowiedzUsuńI Tobie najlepszości wszelkich Małgosiu. Farszu z czerwona kapuchą musisz spróbować, wygląda i smakuje bajecznie!
Usuńzrobiłam są przepyszne , dziękuje za świetny przepis
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku
Bardzo sie cieszę, że skorzystałaś z tego przepisu. Czerwona kapusta jest warta tego by ją częściej stosować w kuchni ;) Bardzo Cię pozdrawiam i również życze samych dobroci!!
UsuńPierogi wyglądają cudnie :), raz na jakiś czas można się poświecić i falbankować. Pomysł na farsz jest genialny :) pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńDzięki raz jeszcze za tę cudną metodę zaplatania, dzięki temu jedzenie oczami sprawia nie mniejszą frajdę niż posiłek sam w sobie. Chyba pierogi o tym kształcie staną się u mnie tradycją.. :)
UsuńWspaniały pomysł na farsz :) Pierożki wyglądają cudnie ;) Moja babcia uczyła mnie tak zwijać pierogi, trzeba nabrać wprawy zanim takie piękne jak Twoje wyjdą :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję Kasiu, cieszy mnie Twój komentarz tym bardziej, że to był mój pierwszy raz z falbanką. zawsze skupiałam sie na wnętrzu pieroga, tym razem zwróciłam także swą uwagę ku pierogowej powierzchowności :)
UsuńSuper pomysł na farsz :)) Muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńBeti, ogromnie Ci polecam kapustę czerwoną w pierogach, choć mam pełną świadomość, że pierogów póki co mamy wszyscy po dziurki w nosie..:) W każdym razie, gdy nastrój pierogowy przyjdzie spróbuj tego przepisu. uściski!
UsuńNiby już po Świetach, a ja ciągle mam ochotę na pierogi:D te są zdecydowanie do wypróbowania :))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, ci którzy już to uczynili nie żałują ;)
UsuńŚwietny pomysł, a wykonanie czysta perfekcj!!! Do kaczki po prostu marzenie!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńAntalya
OdpowiedzUsuńKonya
Adana
Ankara
Van
ZKKA1
görüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
DJ8İ
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńafyon parça eşya taşıma
düzce parça eşya taşıma
erzincan parça eşya taşıma
elazığ parça eşya taşıma
AYL3Q
maraş evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńosmaniye evden eve nakliyat
adıyaman evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
ordu evden eve nakliyat
D84B1F
76035
OdpowiedzUsuńKars Şehirler Arası Nakliyat
Kastamonu Şehir İçi Nakliyat
Sincan Fayans Ustası
Isparta Lojistik
Eryaman Fayans Ustası
Bayburt Evden Eve Nakliyat
Karaman Şehir İçi Nakliyat
Tokat Evden Eve Nakliyat
Maraş Parça Eşya Taşıma
663BD
OdpowiedzUsuńkocaeli canli sohbet bedava
manisa canlı görüntülü sohbet siteleri
mobil sohbet bedava
Ordu Rastgele Görüntülü Sohbet Ücretsiz
Aksaray Parasız Sohbet
Erzincan Rastgele Sohbet Siteleri
urfa parasız görüntülü sohbet uygulamaları
artvin sohbet uygulamaları
erzurum telefonda canlı sohbet