czwartek, 28 lutego 2013

cynamonowy deser z mango



Niesiona falą dietetycznego entuzjazmu postanowiłam wykonać jakieś niskokaloryczne danie kuchni polskiej, co by zgłębić słabo wciąż poznany ląd rodzimej gastronomii tradycyjnej. Książka "Kuchnia Regionalna" liczy sobie ponad 600 stron a zawiera receptury tradycyjne i od dawien dawna uznane jak również nowoczesne wariacje na temat klasycznych zestawień. Z zapałem poczęłam więc wertować przepastne  tomisko - strona po stronie, region, po regionie by znaleźć choćby jedno danie lekkie. Poza popularną sałatką ze szpinaku, która nie ma raczej polskiej proweniencji, kilkoma jarzynkami z brukselką, buraczkami i kalarepą w roli głównej nie znalazłam nic co uświetnić by mogło mój dzisiejszy jadłospis. W czołówce składników najbardziej pożądanych w kuchni polskiej są: kartofel, boczek, słonina, majonez oraz śmietana - jak ja je uwielbiam, ale dziś nie chcę im ulegać, nic z tych rzeczy!  Przyznaję, że można by się pokusić o jakieś dietetyczne danie ze śledziem w roli głównej ale jako, że nie przepadam, odpuściłam sobie i wybrałam dobrze znaną drogę na skróty. Skorzystałam z fantastycznego przepisu jaki podaje Pani Agnieszka Maciąg w swojej książce "Smak Życia", swoją drogą uważam, że jest to jedna z lepszych książek z przepisami jakie ukazały się na polskim rynku.




Nie jestem fanką jogurtów zimą,  robię wyjątek i zjadam je wówczas, gdy są mocno doprawione.
Prezentowana zawartość pucharka sprawdzi się w roli deseru (można jogurt zastąpić mascarpone, wtedy będzie jeszcze pyszniej :)), ja polecam go na lekkie śniadanie, niebagatelna porcja cynamonu przyjemnie rozgrzeje trzewia a złamana słodycz zapewni nam porcję endorfin na dobry początek dnia.
W tym deserze prym wiedzie cynamon, który cudownie współistnieje z egzotycznym mango i gęstym jogurtem. Słodycz jest naturalna i nienachalna. W mojej wersji nie ma cytryny ani serka śmietankowego, który sugeruje dodać Pani Maciąg, poza tym  ja go nieco inaczej podaję. Obie wersje są jednak niezaprzeczalnie świetne.





składniki dla dwóch osób:

1 duży jogurt grecki a dla niebędących na diecie mascarpone
 1 dojrzałe mango,
1 łyżka ulubionego miodu, 
 pół łyżeczki cynamonu

bardzo dobrze w tym zestawie wypadają podprażone orzechy włoskie, których tym razem nie zastosowałam ale polecam




Owoc mango obrałam ze skórki, miąższ zmiksowałam w malakserze. Niewielką część puree przełożyłam do oddzielnego naczynia, a pozostałą w robocie wymieszałam delikatnie z jogurtem i miodem. Do dwóch pucharków wlałam nieco jogurtowej masy a następnie przesiałam na nią warstewkę cynamonu (dokładnie w taki sposób w jaki oprószamy wierzch tiramisu). Następnie delikatnie zaczęłam dolewać pozostałą część jogurtu, podczas tej czynności warstewka cynamonu rozchodzi się na boki i tworzy malowniczą wstęgę na brzuścu naszego pucharka. Gdy jogurt się skończy, przykrywamy go odłożonym uprzednio puree i już możemy zajadać, chyba, że ktoś woli schłodzony - spokojnie wytrzyma w lodówce do kolejnego dnia :)


Smacznego końca tygodnia Wam życzę!!






39 komentarzy:

  1. Co tam dieta - ja wolałabym raczej wersję z mascarpone. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam zatem w takiej wersji, ja zaznajomiłam się z obiema i obie bardzo są fajne ;)

      Usuń
  2. uwielbiam takie deserki, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... bo są pyszne bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnię Regionalną bardzo lubię.
    To kwintesencja polskiego smaku.
    A szpinak i brukselka były obecne na naszych stołach długo przed okresem PRL-u,który systematycznie wypleniał kulturę kulinarną.

    Twój deser z mango kusi mnie.
    Uwielbiam ten owoc.
    Jogurtu zimą też nie lubię.
    Ale w tej szklance pysznie się odnajduje.
    Jednym słowem zapraszam się na porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także ją uwielbiam Amber, ta książka to moja biblia kulinarna, dlatego często po nią sięgam, ale tym razem musiało się obyć bez kartofli i innych zakazanych pyszności dlatego wzięłam w obroty drugą ulubioną. Deser lub śniadanie z mango jest pierwszorzędne, to cynamon gra w nim pierwsze skrzypce dlatego jogurt nie chłodzi jak zwykł do czynić na co dzień :) Bardzo mi miło podzielić się z Tobą tym cudnym śniadaniem!

      Usuń
  5. Apetyczne i dietetyczne czyli przyjemne z pożytecznym :) Niestety, kuchnia polska nie oferuje zbyt wielu potraw, a tym bardziej deserów o obniżonej ilości kalorii. Liczę, że Twoja dieta się szybko skończy i znowu będą na blogu królować: dziczyzna, sery oraz kaloryczne łakocie. Na pocieszenie dodam, że na mnie też czeka jogurcik w lodówce. Problem w tym, że nie tak smaczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Magda możesz być pewna, że po wszystkim zaprezentuję tutaj spektakularną bombę kaloryczną!!! Spraw sobie jogurt z mango i cynamonem, Twój żołądek zostanie przyjemnie połechtany za jego sprawą :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie deserki. Lekkie, zdrowe, a jakie smaczne! Wcale nie musi być tłusto i niezdrowo, aby potrawa była dobra. Czasem jest wręcz przeciwnie. Chociaż z serkiem mascarpone ten deser smakowałby jeszcze lepiej, ale to już zależy od diety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Element tłusty zawsze podbija smak, to bezsprzeczne, ale gdy człowiek się uparł - jak ja - by stronić, to i jogurt dobry :)) Ten zestaw jest genialny!! Ściskam!

      Usuń
  7. Cześć Aga, bardzo lubię książkę A. Maciąg - dużo w niej pozytywnych treści:) A jogurtem zajadam się codziennie rano z miodem:)
    Następnym razem dosypię cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cynamonem będzie jeszcze pyszniej, obiecuję!! Książka jest świetna, karaibski makaron to nasz obiadowy hit, ciasto znikające przypomina o Babci a poza wszystkim Smak Życia ma tę treść, co coraz rzadziej odnajduję w pozycjach kulinarnych niestety...:)

      Usuń
  8. dla mnie wersja z jogurtem, grecki uwielbiam
    piękny i pyszny deser przyrządziłaś Agnieszko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa względem mojego jogurtu, cynamonowa wstęga wyszła tym razem wyjątkowo malowniczo. Też mi się podobał i smakował, jak zawsze pysznie!! PS Tak naprawdę jestem Agatą, tylko ten nick był wymyślony na kolanie, bez sensu ;)

      Usuń
    2. będę pamiętać Agato :)

      Usuń
  9. Wspaniałości tu u Ciebie, lubię takie deserki czy to z jogurtem czy z mascarpone:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango, cynamon i jogurt wyjątkowo się lubią, mascarpone dobrze wypada u boku niemal każdego towarzysza, obie opcje są pyszne i obie polecam, poza wszystkim smakują o każdej porze roku :)

      Usuń
  10. Z jogurtem greckim musiało być super smaczne:-) Pyszny deser, z samym mascarpone mógłby być za ciężki jak dla mnie :-) A zdjęcia jakie piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzena, ja dzisiaj także wybieram jogurt ale bywają dni - nawet często, że lubię pofolgować z kaloriami, wówczas nie opieram się mascarpone, żółtkom, śmietankom i innym wspaniałościom ;)PS Dlatego miedzy innymi raz na jakiś czas muszę sobie zafundować lekką dietkę warzywną, jak teraz. pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. bardzo lubię mango w deserach :) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Kasiu, mango lassi ukoi każdy niepokój, wiem to nie od dziś, a ten deser z cynamonem ma podobne właściwości. do zobaczenia!!

      Usuń
  12. gdy będę miała napad na słodycze, wykorzystam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj słodycz jest nienachalna, na pierwszy plan wybija się cynamon i egzotyczna nuta mango. Bardzo polecam :)

      Usuń
  13. pysznie wygląda:) a takiego połączenia mango+cynamon nie miałam okazji wypróbować, a chyba warto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto,połączenie jest wyjątkowo trafne a deser sprawdzi się i zimą i latem, możemy pobawić się proporcjami. Zimą polecam postawić na cynamon a latem dodać więcej owocu ;) pozdrawiam Cie serdecznie Moni!!

      Usuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i nie jest to tylko złudzenie, ten deser jest bardzo miły dla podniebienia Gin ;)

      Usuń
  15. Widzę, że trwasz w postanowieniu. Ale dobrze, że osładzasz też sobie trochę tą dietetyczną "udrękę".. Mango w deserze zawsze jest super, deser prosty i musi być pyszny. pzd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trwam, choć łatwo nie jest, szczególnie problematyczne jest omijanie wina, bez śmietany TRZYDZIECHY jakoś daję radę :)Deser pyszny, z pełnym przekonaniem polecam!!

      Usuń
  16. Dziękuję, również wszystkiego najmilszego!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale dieta?! No tak, wiosna już u bram a i lato coraz bliżej... Wspieram Cię w Twojej silnej woli (ja takowej zdecydowanie nie mam, przynajmniej w kwestii dietowej) - dasz radę! Ja po zakończeniu jedynej diety jaką kiedykolwiek przeprowadziłam (nieszczęsny Dunkan jakieś 2 lata temu) nabawiłam się awersji do jogurtu naturalnego, zatem Twoja propozycja mangowo - cynamonowa zdecydowanie bardziej do mnie przemawia:) Wiosenne pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się cieszę, że Cię widzę, mam ochotę Cię wyściskać przez ten monitor!!! Dzięki za wsparcie dobrą myślą, jogurt z cynamonem i mango jest fajny, dowodem na to może być fakt, iż lubię go nawet gdy nie jestem na diecie :)) całus!!

      Usuń
    2. Ja również się cieszę:) Wsparcia nigdy za mało - wiem, że najtrudniej walczyć z pytaniami, osób dowiadujących się o czyjejś diecie, z serii: "a po co Ci ta dieta? Przecież dobrze wyglądasz." lub "Przewrazliwiona jesteś". A czasami człowiek po prostu chce poczuć się lepiej sam ze sobą i potrzebuje małego detoxa dla zachowania czystości sumienia:)

      Usuń
  18. pyszny deserek :) chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł!! Spróbuj koniecznie Łucja ;)

      Usuń
  19. mango uwielbiam zawsze i wszędzie :) cynamon też...fajny pomysł na deser :)
    moja córka też Agata, a czasem do niej mówię Aga :)
    zajrzyj do mnie w wolnej chwili, nominację i zaproszenie do zabawy dla Ciebie mam:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło!! Dziękuję :) Deser jest fantastyczny, cynamon doskonale współistnieje z mango, można go dodatkowo wzbogacić jakimś fajnym miodem - lawendowym albo malinowym dajmy na to, wtedy jest jeszcze ciekawiej. Bardzo ściskam i jeszcze raz ogromnie dziękuję za wyróżnienie.

      Usuń
  20. Mango uwielbiam! Ten deser wygląda mi na bardzo smakowity....
    Pozdrawiam współnominowaną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo taki jest Magda, polecam!! Gratuluję nominacji i już lecę sprawdzić co dobrego upichciłaś ostatnio...:)

      Usuń